Header imageheader image 2header image 2  

KOSSUTH toborzó

Header image

 

 

 

 

 

 

Kossuth toborzó2011

Header image

 

 
 

 

Felfedezők lendületben

A nyári felfedező tábor már csak akkor jut az eszünkbe, ha kifejezetten a nyári szünetről kell beszélni. Ez nagyon is érthető, hiszen egy hónap alatt 4 különleges programot is szervezett a Zrínyi Ilona Felfedezőcsapat.
Az első egy kerékpártúra volt Nagykőrösre, ahol megtekintettük az Arany János Múzeum állandó kiállítását, majd egy jót fagyiztunk. Ahogyan a nyári táborban itt sem ért senkit sem baleset, és a túrát is mindenki teljesíteni tudta. Kis csapatunk valóban kicsi volt, hiszen a négy kísérő felnőtt mellett mindössze 8-an vállalkoztak a csöppet sem rövid táv (30 km) teljesítésére.

Header image


Szeptember 25-én vasárnap 9 órakor indult a Kecskeméten és környékén meghirdetett Kossuth toborzója próba. A remek szeptemberi melegben 13 csapat jött el teljesíteni az akadályverseny feladatait. A szervezők mindent megtettek, hogy változatos és izgalmas feladatok elé állítsák a tanulókat, akik a város 10 iskoláját képviselték. Összesen 8 civil szervezet önkéntesei segítettek lebonyolítani a programot, amelyből a csúzliágyús és lövészetet-íjászatot tartalmazó állomások voltak a legnépszerűbbek. A próba végén a csapatok a főtéri Kossuth- szobor lábánál vehették át az okleveleket és a próba letételét igazoló jelvényeket.


A korábbi hagyományoktól eltérően nagy iskolai ünnepséget tartottunk az Aradi vértanúk emléknapja alkalmából. Az ünnepséget külön időpontban, de azonos tartalommal rendeztük meg az alsó és a felső tagozat számára. A megemlékezésen részt vett a Kiskun Huszár- és Honvéd Hagyományőr Egyesület 8 katonából álló különítménye is. Ezt az alkalmat használtuk ki, hogy meghirdessük a Felfedezőcsapat honvéd hagyományőr ágának indulását. A sok lövéssel tarkított bemutató után lehetett jelentkezni a csapatba. Október 11-én, kedden 14.30-kor meg is tartották első foglalkozásukat. Célunk, hogy egy olyan kiképzett csapatot verbuváljunk, akikkel bármely nemzeti ünnepünkön, büszkén jelenhessünk meg, akár iskolai, akár városi ünnepségen vagy akár országos szervezésű csatában is (pl.: Tavaszi hadjárat).

 

Header image


Egy régi városi hagyomány – könnyített változatának - felelevenítésével is megpróbálkoztunk ezen a napon. A régi turista hagyomány, hogy a Széchenyi szobortól indulva gyalog és kerékpárral megyünk ki a Nyíri erdőbe, az ott megrendezésre kerülő ünnepi megemlékezésre. A jelentkező gyerekek fiatal életkorára való tekintettel busszal mentünk Hetényegyházára, majd a hátralévő 4 km-t gyalogszerrel tettük meg. Az út során sok növény és rovar nevét tanulhatták meg a résztvevők, akik semmilyen ehető növényt nem hagytak ki a kóstolásból, amelyek többször örömet (szeder), és néhányszor kellemetlen meglepetést (kökény) okoztak. A gyaloglást követően parizeres vajas kenyér party vette kezdetét, amit alma lével öblített le minden túrázó. A délután során megnéztük az emlékműsort és a Szulyovszky erdészházban lévő 48-as múzeumot. Ezt követően még maradt egy kis idő szaladgálásra és hancúrozásra is. A programon 7 fő negyedikes, 7 fő ötödikes és 1 fő hatodikos tanuló vett részt. A visszautat különjáratú busszal tettük meg, melyet támogatónk a Róna Busz Travel biztosított a felfedezőcsapat számára. A jó hangulatú program így mindössze egy buszjegybe, azaz 110 forintjába került a szülőknek.
Keressük és várjuk gyerekek, fiatalok és felnőttek jelentkezését csapatunkba! Bárki, aki hallott rólunk csatlakozhat hozzánk, természetesen más iskolába járó tanuló is. Mert úgy gondoljuk, hogy nem az iskola számít, hanem a gondolat. Ha ebben egyek tudunk lenni, akkor közénk tartozol.
Gyere és fedezzük fel együtt Magyarországot és őrizzük a legszebb hagyományait!

 

 

 

 
   

Header image